Vad är Affiliate?vad är affiliate?

Kanske det enklaste sättet att förklara begreppet “affiliate”  är genom att förklara det som ett sätt att tjäna pengar på nätet där du som en utgivare belönas för att hjälpa ett företag genom att främja deras produkt, tjänst eller webbplats.

Det finns ett antal olika former av främjande kampanjer. Men i de flesta fall innebär att du som utgivare tjäna en summa när någon följer en länk på din blogg eller sida till en annan plats där de sedan köper något.

En variation på detta innebär att du tjänar pengar då du hänvisar en besökare till att göra någon form av åtgärd. Till exempel när de anmäler sig till något och skriver in sin e-postadress.

Provisioner är ofta en procentandel av en försäljning, men kan också vara ett fast belopp per omvandling.

Omvandlingar i allmänhet spåras när förlaget (du) använder en länk med en kod som bara används av dig. Dessa är inbäddade i det som gör det möjligt för annonsören att spåra var omvandlingar kommer ifrån (vanligtvis av cookies). Andra gånger kan en annonsör ge en utgivare en “kupongkod” för sina läsare att använda som hjälper till att spåra omvandlingar.

Varför vill företag använda sig av Affiliates?

Annonsörer föredrar ofta affiliate-marknadsföring som ett sätt att marknadsföra sina produkter. Eftersom att de vet att de bara behöver betala affiliatens procent när de vet att köpet/åtgärden är genomfört. Som annonsör är man medveten om att man kommer tjäna mindre per försäljning men volymen blir så pass stor så den totala vinsten blir oftast mycket större.

Utgivare föredrar ofta affiliate-marknadsföring eftersom de har möjlighet att finna en produkt inom deras nisch som kunder vill ha. Detta görs oftast genom “åtgärds affiliate” där affiliatens kund till exempel fyller i en undersökning etc. Att forska inom sin nisch och veta vilken produkt kunden faktiskt vill ha kan ge en mycket större vinst än någon kostnad per klick.

Affiliate – lätta pengar?

Medan affiliate-marknadsföring kan vara en otroligt lukrativ bransch är det viktigt att veta att det inte är lätta pengar. De flesta människor som försöker tjänar inte mycket. Det beror på att affiliate-marknadsföring är beroende av flera viktiga faktorer för att få en bra försäljning. Några av de viktigaste är:

 • Trafik (hög trafik hjälper en hel del)
 • Hitta relevanta produkter
 • Hitta kvalitetsprodukter
 • Bygga upp förtroende med dina läsare
 • Har en läsekrets som är i en “köpa humör”
 • Du att kunna skriva bra innehåll

Värt att notera om du redan har en etablerad sida eller blogg är att det finns en viss risk i samband med affiliate-marknadsföring. Om du trycker för hårt eller marknadsför produkter med låg kvalitet kan du faktiskt bli av med läsare och skada ditt rykte och varumärke.

Det är också värt att notera att affiliate-marknadsföring inte fungerar på alla bloggar eller sidor. Vissa är nischade kring ämnen där det är svårt att hitta produkter att främja – andra sidor eller bloggar lockar en publik som inte är i en ”köp sinnesstämning”. Till sist kan det vara så enkelt att det inte passar ihop med din sidas stil eller strategi.

 

Hur lång tid tar det?

Att bygga en sida slukar en hel del tid speciellt om du är ny och inte vet vad du gör. Du kan räkna med att det som minst tar ett par veckor innan du har en fungerande webbplats där du kan jobba med affiliate produkter. Produktfrämjandet i sig tar dock inte lång tid alls. Om du fortfarande bara funderar på att börja arbeta som affiliate vill jag varmt rekommendera att du först ser över din strategi för att tjäna pengar online.

Vad behöver jag kunna?

För att bygga en affiliate-sida behöver du egentligen inte mer än en dator och internetuppkoppling.  Du kan se till att lära dig allt du behöver för din sida på internet. För att göra en bra sida som tjänar mycket pengar bör du dock se till att kunna dessa saker:

 • Marknadsundersökning och ta fram sökord
 • Skapa innehåll
 • Bygga upp din webbisda
 • Webb design
 • On page SEO
 • Off page SEO
 • Marknadsföring
 • Nyhetsbrev

För att lära dig detta kan du se över kurser som Affiloblueprint  AffiloJetpack eller Google sniper. Alla lär dig hur du bygger en bra affiliate-sida från grunden.

Ps. Om du letar efter en kurs men inte vet vilken som skulle va bra för dig kan du klicka HÄR så har vi gjort en jämförelse åt dig! 🙂

 

Lycka till!