bygga en hemsidaDet blir allt vanligare för privatpersoner att skapa en blogg eller göra en hemsida. Hemsidan kan vara en plattform för att dela med sig av information eller tjäna lite extra pengar, eller kanske till och med båda. En webbplats är dessutom i princip ett måste för företag då man utan hemsida riskerar att förlora potentiella kunder. Om du vill bygga en hemsida har du kommit rätt! Vi kommer visa dig precis hur du ska gå tillväga!

1.   Skaffa ett webbhotell

Det absolut första du behöver göra när du ska bygga en hemsida är att skaffa ett webbhotell. Din sida behöver ett utrymme på nätet där den ska ligga och utrymmet får du via ett webbhotell. Det finns gratis utrymmen exempelvis ”WordPress.com” eller ”Blogger”. Vi rekommenderar dock att istället köpa ett webbhotell då gratis varianterna inte lämnar mycket utrymmer för förändring och därför gör att du blir väldigt låst. Dessutom ser det mer proffsigt ut att ha ett eget webbhotell!

Det finns en många webbhotell men de bästa svenska är:

 • Miss hosting
  • Super billig! (från 10 kronor månaden)
  • Svensk webbhost med bra support
  • Gratis sitebuilder ingår
 • Loopia
  • Sveriges största webbhotell
  • Lite dyrare men ger dig också support året runt och är väldigt enkel att använda!
 • Egensajt.se
  • Ett unikt webbhotell där du bara betalar för datan du använder!
  • Svensk webbhost med bra support!

 

2. Skaffa en domän

Efter att du har hittat ett webbhotell som passar dig är det dags att köpa en domän. Domänen är samma sak som din webbadress, oftast går det att söka efter lediga domäner med hjälp av ditt webbhotell (det går på samtliga webbhotell vi har listat!). När du väljer din domän är det bra att tänka på tre saker:

 • Är namnet passande för vad sidan ska handla om? Har du en sida som handlar om hundar är det bättre att använda sig av ex. Hundar.se istället för webben.se!
 • Är domänen lätt att komma ihåg. Det är dumt att krångla till det med långa adressnamn och konstiga stavningar, gör adressen lätt att komma ihåg för besökare!
 • Fastnar adressen? Tänk att din sida ska beskriva webbplatsen samtidigt som den ska fastna i huvudet hos besökare. Det kan dock vara lite bökigt att komma på ett bra namn eftersom att många redan är upptagna!

 

Efter att du har valt domänens namn måste du även välja en toppdomän. Det är beteckningen som står efter en adress, exempelvis (.se,.nu.com) Är sidan svensk lämpar sig oftast .se eller .nu bäst. Annars är .com alltid ett säkert kort!

 

3. Välj ett publiceringsverktygbygga en hemsida - wordpress

På det webbhotell du har skaffat finns det oftast flera olika publiceringsverktyg att välja på.  Ett publiceringsverktyg kan beskrivas som ett program som gör det enkelt att skapa en hemsida. Bland de vanligaste är WordPress, Joomla och Drupal, du väljer själv vilket du vill använda! Du kan såklart också använda olika verktyg för olika sidor då vissa lämpar sig bättre för somliga saker. Enklast och vanligast är dock WordPress.

 

4. Dags att bygga en hemsida!

Det är väldigt enkelt att bygga en hemsida via ett publiceringsverktyg. Om du exempelvis använder dig av den populära verktyget WordPress börjar du med att välja en mall som du tycker passar sidan. Det finns otroligt många olika mallar att välja på och nästan alla går dessutom att anpassa. Efter det är det bara att lägga till innehåll, bilder texter eller kanske till och med videos tar publiceringsverktyget med ett knapptryck hand om. Det finns hundratals videos på hur man använder tillexempel WordPress så om du fastnar är det väldigt enkelt att använda någon av dessa för att komma vidare.

5. Ha ett syfte med sidan

När du bygger en hemsida är det viktigt att ha ett syfte med den. Vill du bidra med information, visa upp något du gjort eller kanske tjäna pengar på internet?

Ifall att ditt syfte är att tjäna pengar online kan vi här på pengaapparater lära dig´det! Det finns många sätt att göra detta på, och om du inte har valt en specifik metod för att tjäna pengar på internet rekommenderar jag dig att läsa igenom artiklarna som är listade nedan för att få en uppfattning kring vad som krävs. Annars kan du klicka dig direkt vidare till din valda metod och läsa om denna!

 

Artiklar att läsa om du vill tjäna pengar på internet:

 

 

Lycka till!